Thursday, August 29, 2013

Gambar yang mcm mana tu ?

Assalamualaikum, and hyee ! ! how are you doing everybodeh ??

Hari ini, masa tengah tengah godek gambar kat lappy ni, either gambar baru or gambar lama, baru saya sedar , most of pictures taken by me, gambar candid and gambar suasana satu2 tempat.  Tak kiralah gambar orang tu mulut ternganga ke, mata terpejam ke, tangan bergerak ke, dan tersangatlah sikit gambar manusia yang sedar saya sedang mengambil gambar.
 Bila pergi ke satu tempat yang best, atau event2 ape2 jela, saya akan ambil gambar view tempat tu, ape yang ada tempat tu, and suasana tempat tu. Contoh, kalau pergi zoo, saya akan snap gambar  haiwan haiwan kat situ. tapi adalah jugak gambar saya dalam tu, tipulah kalau takde, nanti nak tunjuk kat anak cucu kita nanti *eh cu, nenek dah pernah pegi situ tau.. * Cuma ratio dia, kalau 10 gambar scenery, 2 gambar saya, atau lebih adil, 10 gambar scenery, 10 gambar reramai, incl kita dalam tu. Haha !!

Saya rasa, kenapa saya suka ambil gambar without people realize yang saya tengah snap gambar diorang sebab, Ia akan tunjukkan keadaan sebenar yang berlaku at that time, the real moment. Contohnya kalau time tu happening sangat, then mesti everyone punya faces like, waaaaa ! happy gile, then bila kita snap gambar moment tu, bila tengok balik, somehow kita boleh recall, owh time tu kitorang tengah main geletek geletek *contohlaaa. Ni kalau dah announce *eh eh saya nak ambik gambar ni * then masing2 ambik angle best diorang and ada yang senyumlah, buat mulut muncung2 la * haha and etc * , tak Nampak la kan, time tu tgh happy ke, tengah emo ke kan. tapi kan, saya  main snap je apa2 yang saya nampak macam interesting kan,, lagipon sekarang ni bukan pakai filem, kena budget2 nak ambik gambar kan. ambik bebanyakk, then yang mana tak jadi tu delete ! Haaa ! 

jemput menikmati hidangan mata untuk hari ini :)
sydney *newcastle* haa, ni antara gambar yang saya ambik
sbb berminat dengan burung comel kat belakang tu.

melbourne - ni saya captured sbb macamm, waaaa tram dia bestlaa !

sydney - my aunt was feeding the kangaroo. 

PCB kelantan - ni time roomate dtg kelantan, 

raya 2013- haaa, ni time semua dalam keadaan sedar

raya 2013- ni ada yang separa sedar :)
saya rasa, some of the pictures taken by me must have reasons why i snapped them at the first place. 



Haa ! ni saya punya perspective tau, awak awak punya perspective saya tak tahu, mungkin berbeza,mungkin sama. 
Okee peeps !! enjoy reading 

36 comments:

  1. Sy pun suka snap photo candid. Pastu tgok lagi sekali & tunjuk kat orang tu, mesti diorang tergelak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn !! part yang tunjuk kat diorang then reramai gelak tu best sgt :)

      Delete
  2. rajinnya bergambar.. sesekali ambil gambar candid memang menarik, baru nampak keadaan sebenar..

    ReplyDelete
  3. fiza suke ambil gambar ramai2..rs cm meriah..

    ReplyDelete
  4. huuu..tpi.act mmg gmba candid lgi cantek..nnpk real instead of pndang camera pose same je..hehe..kalo i.. i lgi suke candid..heee..

    ReplyDelete
  5. saya pun suka ambik gmbar yang orang tak sedar. mcm awak cakap, keadaan sebenar. natural je tak yah orang posing. hehe

    ReplyDelete
  6. suka jugak ambil gambar..tp tgk mood skrg nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, takpee. nanti datangla mood awak nanti :))hehe

      Delete
  7. candit picture more then okay dan nampak real...serius i like...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn.. sbb tu kite suka snap candid :)

      Delete
  8. gamba candid lagi cantek. real punya. hehe

    ReplyDelete
  9. sally pun suka ambik cambr candid..tp kwn2 sally byk tak suka..xnmpk muka la..xsedia la..pejam mata la..bla bla bla

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. kite pon ada kawan yang camtu,thats why kite main ambik diamdiam je. haha..

      Delete
    2. nak diam camne...dorang tu pantang tau wujudnya kamera...terus jadi model tak berbayar :P

      Delete
    3. hahaaha ! tu ada sensor kamera tu, dapat hidu je memana yang ada :)

      Delete
  10. tq share pic yer & tq ke blog KA juga, done follow sini juger. Happy blogging dear

    ReplyDelete
  11. akak pun sama. suka main tembak tembak.

    kekadang terfikir nak wat slideshow. then bila keluarga berkumpul.tayang slideshow. mesti bestkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn..macamm waaa , tersengih sensorang nanti :)

      Delete
  12. dtg singgah sini...
    setuju sangat, gambar candid lagi best sb ada moment tersendiri.
    kalu btau confirm ada yg nak prepare cun-2 dulu baru boleh snap. hahaha

    ReplyDelete
  13. sy pon suke gamba candid dari yang org posing2 nih..nampak xnatural nanti kan :P

    ReplyDelete
  14. you are a good photographer ! suka tgk gambar2 awak ! keep up the good work :)

    ReplyDelete
  15. Waaaa, bestnye. Tangkap gbr yg sebenar. Btw, mmg best klu gbr ramai2.

    ReplyDelete