Friday, August 30, 2013

Nak bawak semua boleh ?

Assalamualaikum and hyee !!

Memandangkan bulan 9 ni, musim adik adik baru nak enroll for degree/dip/etc. tetibe teringat, dulu2 masa saya mula2 nak enroll for  foundation, time nak packing barang tu,macam *eh nak bawak ape ni* , rasa macam semua penting, sampaikan bakul kecik, segala anak2 teddy bear, surat2 kengkawan zaman sekolah, kad raya yang kawan2 bagi, haha semua saya angkut letak dalam begMasa tu , ya Allah, banyak nya barang nak kena bawak. 

Oh ye, saya sekarang ni, dah tahun 3, in teasl, kat uia J . dulu, UIA ada bagi checklist yang kita kena bawak khas contoh kain sarong putih untuk taaruf week/minggu orientasi.  Tapi barang2 lain kena lah buat checklist sendiri, memandangkan saya tak pernah duk asrama, mulalah terasa semua barang penting. *kalau boleh satu bilik nak hangkut * haha !!

Last last bila dah duk hostel,ada 1 beg barang yang memang tak pernah guna and keluarkan dari beg pon! Haha!!  Beg yang membawa muatan lebih ni, dah pon selamat di hantar pulang ke rumah *kene bebel*

ada jugak kes yang, setiap kali lepas bercuti kat rumah,bawak barang sikit sikit tanpa sedar, bila abis sem nak kemas barang, *eh, bila pulak aku bawa benda ni * haha ! *selalu mcm ni


So, rasanya perlu untuk saya menolong adik-adik sekalian dari terjebak dalam kes yang sama mcm saya ni..  so, here we go!! these are things that I think should be in your lists 

Untuk kegunaan mandi/basuh baju/etc
  •  As usual, baldi, / bakul letak baju kotor,tempat letak toiletries, bakul sampah **
  •  pengepit/hanger baju( hanger tu memang kite bawak banyak giler, haha  tu pon xcukup )
  •  towel 2helai (senang nak tukar+basuh )
  •  Selipar toilet
  •  Kain batik
  •  Sabun/shampoo & etc (haha! Yang ni memang semua ingat)

Untuk kegunaan dalam Bilik/etc
  •  Al-quran,sejadah,telekung
  • bed sheets , selimut, bantal *ni semua kita bawak dua, sebab nak tukar2,senang nak basuh
  • pinggan/mangkuk /sudu ,pisau and mug
  • Iron
  • Jarum&benang
  • tikar/carpet/rug yang bersaiz mini , **
  • freshener untuk dalam locker *kalau rasa perlu
  • plug adapter /extension
  • penyapu&etc (yang ni kalau duk bilik reramai, share2 je)**
  • kettle
  • minyak angin/cap kapak/etc
  • payung **
  • padlock (penting tau !! )



and yang memang takkan terkeluar list , sewajibnya MAKANAN !!!! haha, yang ni memasing tau la ape yang korang suka makan kan 

Rasa- rasanya, ini jela kot yang saya rasa basic needs yang korang perluu bawak. Oh ye yang bertanda  ** tu, maksud dia korang boleh beli kat tempat korang nnt, shopping ngan kengkawan/family kan.  

Eh, jap jap jap.,tetibe saya rasa macam banyak je lagi yang takde dalam list tu, nanti kalau yang baca2 entry ni, notice ada benda penting that should be in the list, drop your comment je, nnt saya edit masukkan dalam list tu 

Setakat ini, saya rasa tu dah cukup, tapi2 kalau ada yang nak tambah, share2 tauu, yang korang rasa penting .

So, all the best peeps!! Mogamoga, list ni dapat me ‘reduce’’ kan kuantiti beg kalian. Please enjoy your orientation week and life as a university student !! 

ni barang saya masa foundation dulu kala-2010 !
ni pon ada dua beg yang dah diangkut. haha melampau !!
*sorry, gambar,amek guna fon cikai  je :)

26 comments:

  1. salam kenal.. teringat kembali masa zaman akak study dulu pun banyak barang yang perlu dibawa.. akhirnya buat saringan dan bawa yang betul2 perlu je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ! kann, rasaa perlu je semuaaaa. hehe

      Delete
  2. haha..dulu eda pun sma. bwk baju berlambak sampai mk ckp dh taknak balik rumah dh ke. pdhl study dlm penang jugak. just seberang jambatan je. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha !! yang ni memang sama sangat, yang beza saya belajar jauh dr rumah. haha.

      Delete
  3. hahaha teringat masa sy belajar dulu..semua barang nak bawak yang tak penting pun angkut sekali..nasib baik ada kakak yg tolong angkat masuk hostel :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha !! kann, nasib memula masuk dulu family angkut barang. kalau takk.. memangggggg...... hahaaha

      Delete
  4. seronok masa baru2 nak masuk belajar dulu

    ReplyDelete
  5. even tak pernah duk asrama, kalau time nak balik kmpung time raya pun mcm ni..semua bnda nak hngkut..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sangatt..even balik 2 3 hari. hehe

      Delete
  6. he3 nice sharing =) teringat msa belajar dlu..biasalah 2, belajar dr kesilapan dan pengalaman..yg ptg wajib ada al-quran kn..

    ReplyDelete
  7. hahaha..sama la dgn mun..dulu2 pon kalau bole nak bawak semua mende..semua rasa penting..tp xgune pon..

    ReplyDelete
  8. teringat kenangan masa mula2 nak masuk asrama dulu..tibe2 terasa dah tua pulak >.<

    ReplyDelete
  9. Hee, sama lah dgn Yana.
    First time duduk asrama masa diploma dulu. Kenangan yg tak dpt dilupakan.
    Sem pertama barang sikit je, bila dah habis diploma, time nak bwk balik semua barang tu mcm tak muat kereta dah. Kalau boleh semua barang nak angkut sekali. hahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni mesti main angkut skit2 masa naik cuti sem. haha. kes barang2 separa sedar la ni :) haha

      Delete
  10. saya punya barang banyak. bila dah habis semester haritu pening nak kemas2 ni. haha

    ReplyDelete
  11. terkenang kisah 12 tahun dulu..masa nak masuk matrikulasi..paling penting baldi biru yang tak ku tinggalkan..hehe :)

    ReplyDelete
  12. hihihiii....memang! Budak pompuan memang suka angkut barang banyak2...lepas tu beg berat & tak larat nak angkat...huhuhh...kadang-kadang jeles tengok student lelaki yang beg dorang kecik comel je....

    ReplyDelete
  13. Kalau tak bawak banyak barang tak boleh hidup! >.< Haha.

    ReplyDelete
  14. teringat plak zaman belajaq dulu.. satu ja nmpak cm xda , panadol dan ubat2 sakit utk yang ada pnyakit ^_^

    ReplyDelete
  15. terkenang zaman study dlu.. hehehe

    ReplyDelete
  16. Elie kalau balik kolej, memang tak pandai bawak balik barang sikit sikit, beg kecik2. Kalau boleh nak angkut semua sekali macam pindah rumah terus. hahah

    ReplyDelete
  17. haha..teringat time duk ostel dulu..dak pompuan sehari sbelum balik sibuk nk buat checklist..kitorang dak laki ni esok balik, malam ni baru packing.. :)

    ReplyDelete